Ahol jól tejel a kecskesajt

Új távlatok nyíltak a tiszaadonyi kecskesajtgyártó üzem előtt: a Belügyminisztérium támogatásával 127 millió forintos támogatással bővíthették a 670 lelkes beregi település gyárát. A gyár bejárata előtt ünnepélyes keretek között adták át a felújított egységet augusztusban.

– Amikor polgármester lettem, azon töprengtem, hogy mivel lehet hozzánk csalogatni a turistákat. Meglehetősen behatárolt adottságokkal rendelkezik Tiszaadony, nincs várunk, műemlékünk, ezért aztán szerettünk volna létrehozni olyat, ami nincs a környéken – fejtegette a házigazda szerepében Lakatos József.

– A szociális földprogram keretében kecskegidákat kapott 10-15 család, akik ezáltal tejhez jutottak, a szaporulatot pedig értékesíthették. Ahogy gyarapodott a kecskeállomány, egyre többen kaptak kedvet a tartásukhoz, a sokasodó tejjel kezdeni kellett valamit. Egy ötven literes zsírsütő üsttel kezdtük a történetet – nosztalgiázott a polgármester, akinek a felesége megerősítette, hogy nehéz volt a kezdet, és ma sincs kikövezve a fejlődés útja.

Rengeteg fáradozással, aprólékos munkával jár a kecskesajtkészítés, de a tiszaadonyiak szorgalmas, becsületes emberek, akikre lehet számítani.

– Az üzemünkben előállított kecskesajt száz százalékban kecsketejet tartalmaz. Ebben az esztendőben mintegy 24 millió forintos árbevétellel kalkulálunk az üzleti terv szerint. Már a legelitebb budapesti szállodák konyháiba is sikerült eljutnia a tiszaadonyi terméknek, és a szépen címkézett, vákuumcsomagolt sajtjainkkal a szupermarketek polcain is találkozhatnak a vásárlók, ami büszkeséggel tölt el mindannyiónkat.

– Nagyon állhatatos embernek ismertem meg Lakatos Józsefet, aki mindig kiállt az értékteremtő közfoglalkoztatási programja mellett – fogalmazott dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár. – Tiszaadony bebizonyította, hogy igenis ki lehet használni a helyi adottságokat. Az önkormányzat az általa létrehozott mintaüzemmel megfelel a szigorú működési követelményeknek, ezért is kapta meg a Belügyminisztérium támogatását.

Dr. Tilki Attila térségi országgyűlési képviselő tökéletesen tisztában van az előzményekkel:

– Elárulom, hogy annak idején komoly versengés volt a beregi polgármesterek között a sikeres pályázat elnyerését illetően. Lám, a tiszaadonyi kecskesajtnak immár ekkora a súlya! Mivel a kecske megeszi a parlagfüvet, és egyre több az allergiás, érdemes lenne e téren kutatásfejlesztésbe kezdeni. S mivel a borok ízét akkor érezzük igazán, ha sajtot fogyasztunk, ki lehetne használni a környékre jellemző bakator adottságait is. Örülök annak, hogy olyan térségben élek, ahol alkotó emberekkel dolgozhatok együtt, ahol a szomszédok nem irigyek, hanem örülnek egymás sikereinek.

– Bevallom, nekem is nagy kedvencem a kecskesajt – osztotta meg az információt a népes hallgatósággal Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke. – Márai Sándor Füveskönyvében azt írta: „Egyetlen elégtétel, igen, egyetlen kielégülés az életben: elvégezni azt a csendes, mellékes, de szakszerűen megmívelt munkát, amelyre hajlamaid és képességeid kijelöltek, nem menekülni e munka elől a hiú szerepbe, beérni azzal a megnyugvással, hogy munkád a lehetőségig pontos volt, s talán használt is az embereknek. Ez a legtöbb, amit az élet adhat”. Nos, akik Tiszaadonyban a kecskesajttal foglalkoznak, szakszerű munkát végeznek. Olyannyira, hogy a termék bekerült a szabolcs-szatmár-beregi értéktárba is.

– Javuló tendenciát mutat a munkaerőpiaci helyzet a megyében: amíg 2010-ben 185 ezer foglalkoztatott volt, mára ez a mutató közel 250 ezerre nőtt. Ez nagyrészt a versenyszféra erősödésének köszönhető – jegyezte meg Román István kormánymegbízott. – Tiszaadonyban reális célt tűztek ki maguk elé, és éltek a megnyíló lehetőségekkel. Elmondható, hogy a faluban a kecske jóllakik és a sajt is elfogy.

– Ladányi Tóth Lajos –

Forrás: https://szon.hu/helyi-kozelet/ahol-jol-tejel-a-kecskesajt-2312863/

Határozat-Erdő- és egyéb részletenként meghatározott kötelezettségek

Aranyosapáti Község Önkormányzata konzorciumi partnereivel támogatást nyert „Humán szolgáltatások fejlesztése Aranyosapátiban és térségében” címmel.

Felhívás adategyeztetésre hirdetményi úton - a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról

Aranyosapáti Község Önkormányzata konzorciumi partnereivel támogatást nyert „Humán szolgáltatások fejlesztése Aranyosapátiban és térségében” címmel.
© Copyright - Tiszaadony