Van mit a tejbe aprítaniuk Tiszaadonyban

Tiszaadony – Egy pályázatnak köszönhetően a sajtüzem hamarosan szociális szövetkezetté alakul át. Ahogy augusztus végén megírtuk: új távlatok nyíltak meg az önkormányzati tulajdonban lévő tiszaadonyi kecskesajtgyártó üzem előtt,

a Belügyminisztérium támogatásával ugyanis 127 millió forintos támogatással bővíthették a 670 lelkes beregi település sajtüzemét.

A szociális földprogram keretében kecskegidákat kapott 10-15 család, akik ezáltal tejhez jutottak, a szaporulatot pedig értékesíthették. Ahogy gyarapodott a kecskeállomány, egyre többen kaptak kedvet a tartásukhoz, a tejjel pedig kezdeni kellett valamit – mondta akkoriban Lakatos József.

A tapasztalatokról kérdeztük

Lapunk újra felkereste a tiszaadonyi polgármestert, és arra kértük, beszéljen a kapacitásbővítő beruházás óta eltelt néhány hónap tapasztalatairól.

– Decemberben egy csendesebb időszak következik, mivel most kezdődik az ellési időszak. Márciusig a kecskék nem adnak tejet, így az időjárástól függően várhatóan márciusban indul be újra Tiszaadonyban a sajttermelés – kezdte a tájékoztatást Lakatos József polgármester, aki hozzátette: az értékesítői munka a téli időszakban sem áll meg, ez azért is fontos, mert jövőre a termelést szeretnék fokozni, húsz százalékkal növelni.

– Ehhez pedig új piacok kellenek. Jelenleg 4–5 fővárosi vásárcsarnokkal állunk kapcsolatban, illetve több nagykereskedővel, valamint egy-egy hazai tulajdonban lévő áruházlánccal. Ezzel összefüggésben van egy szívfájdalmam, mégpedig az, hogy a megyeszékhelyen senki sem forgalmazza a tiszaadonyi kecskesajtot… Na, de talán majd jövőre! – bizakodott a polgármester.

Magasabb munkabér

– Egy pályázatnak köszönhetően hamarosan átalakulunk szociális szövetkezetté, ennek több pozitív hozadéka is lesz, többek közt az is, hogy az eddig közmunkás bért kézhez kapó alkalmazottak ezután a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot keresik majd, azaz átkerülnek a közfoglalkoztatásból a versenyszférába, ezzel pedig emelkedik a keresetük – tekintett előre Lakatos József.

TG


Alapanyag a környékről

A településvezetőtől megtudtuk azt is: 2018-ban eddig 165 ezer liter tejet dolgoztak fel, amiből 16,5 tonna kecskesajtot állítottak elő. A tiszaadonyi polgármester kiemelte: több környező település is jól „tejel”, hiszen Tiszavidről, Csarodáról, Barabásról, Csengersimáról és Tiszakerecsenyből is szállítanak be hozzájuk tejet.

Forrás: https://szon.hu/helyi-kozelet/van-mit-a-tejbe-apritaniuk-tiszaadonyban-2283088/

Határozat-Erdő- és egyéb részletenként meghatározott kötelezettségek

Aranyosapáti Község Önkormányzata konzorciumi partnereivel támogatást nyert „Humán szolgáltatások fejlesztése Aranyosapátiban és térségében” címmel.

Felhívás adategyeztetésre hirdetményi úton - a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról

Aranyosapáti Község Önkormányzata konzorciumi partnereivel támogatást nyert „Humán szolgáltatások fejlesztése Aranyosapátiban és térségében” címmel.
© Copyright - Tiszaadony